Vliegende vandalen gesignaleerd op de Dorpstuin
Sinds kort worden de fruitbomen op de Dorpstuin belaagd door de Psittacula krameri, de halsbandparkiet. Een mooie vogel die we graag een appeltje gunnen. Dit is nu juist het probleem. De halsbandparkiet wordt in zijn natuurlijk verspreidingsgebied beschouwd als een plaagdier dat 'verspillend' te werk gaat, want hij heeft de neiging om uit halfrijp fruit slechts een tot drie happen te nemen en dan naar de volgende vrucht te gaan. De appels die op de grond liggen worden niet opgegeten. Helaas met een hoop "schade" tot gevolg.
Getracht wordt de schade te beperken door CD's in de bomen op te hangen. In de hoop dat de glinsterende CD's de vogels af zullen schrikken. Graag uw overbodige CD's afgeven op de Dorpstuin. U mag ze achter het toegangshek neerleggen.
De halsbandparkiet is een opvallend groen gekleurde, vrij grote vogel met een lange, puntige staart en een rode snavel. De totale lengte is circa 42 centimeter. Hij heeft een heel opvallende, luide lokroep. De mannetjes onderscheiden zich door een band die rond de nek roze is en bij de keel zwart. De middelste staartpennen hebben een blauwachtige schijn. Bij het vrouwtje is de band onduidelijk.
bron: WikipediA