Dorpstuin Rozenburg

Bijenkast in onderhoud

Zaterdag 25 april.

 

Er staat momenteel een nieuwe bijenkast onder het afdak. Deze kast is een tijdelijk onderkomen voor het bestaande bijenvolkje dat inmiddels overgezet is van oude naar de nieuwe kast,
De oude kast behoefde enig onderhoud. Hij moest nodig (van binnen en van buiten) worden schoongemaakt.
De latten op het dak waren van niet-watervast multiplex. De houtlagen begonnen los te laten hetgeen mogelijk lekkage zou kunnen veroorzaken. Er zitten nu hardhouten latten op.

Verder zat er in de oude kast een ontwerpfoutje. De onderkant van de kast is afgesloten met roestvast gaas. Helaas was dat niet goed geplaatst. Dat is inmiddels ook verbeterd.
Daarnaast moest ook het kastje voor de ingang worden aangepast. Het is de bedoeling dat er geen bijen meer uit de kast kunnen komen als de vliegplank omhoog wordt geklapt. Jammer genoeg bleven er nog 2 gaatjes open waardoor de bijen toch nog naar buiten konden komen en dat deden ze dus ook! Een onaangename verrassing. Dat is nu ook verbeterd.

Deze kasten zijn z.g. "Horizontale lattenkasten". Die zijn nog niet erg populair en zijn niet te leen dus hebben de imkers een nieuwe gemaakt. Deze is een stuk kleiner en hij past makkelijk in de auto (zonder de poten, maar die kunnen er gemakkelijk afgehaald worden).

De bijen zijn de winter wel goed doorgekomen. Helaas is de koningin opgehouden met leggen en komen er dus geen nieuwe bijen. Daarom willen we het volk binnenkort aanvullen met nieuwe bijen en een nieuwe koningin. Daarvoor is de extra kast ook handig.

 


IMGP0652de nieuwe bijenkast     kast positie oorspronkelijke bijenkast