Dorpstuin Rozenburg

Afdak maken voor de bijen en belangrijke informatie

Zaterdag 19 juli 2014

Op de Dorpstuin hebben we sinds enige weken ongeveer 20.000 gewaardeerde bewoners. De Dorpstuin is gastvrouw voor een koningin en haar onderdanen. De kast waarin dit volk huist heeft nu nog een tijdelijke plek, maar zal ongeveer 50 cm per dag verplaatst worden naar haar definitieve plaats een tiental meters verderop.

 

De imkers van onze nieuwe bewoners maken zich-zoals velen met hen-zorgen over de grote achteruitgang van bijen de laatste jaren door de hoge sterfte als gevolg van het steeds meer verdwijnen van gunstige leefomstandigheden voor de bijen. De Stichting Dorpstuin is blij dat we deze imkers gastvrijheid kunnen verlenen met hun kast en daarmee helpen de bijenstand te steunen.

 

Een bijenvolk is algemeen beschouwd vriendelijk, tenzij zij zich bedreigd voelen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je te dicht bij de uitvliegopening komt. De uitvliegopening is goed te herkennen aan de voorkant van de kast. Een bij kan in de war raken van een sterke geur die niet door de bij herkend wordt als bloemengeur. Bijvoorbeeld parfum,deodorant,after shave vindt een bij vaak niet prettig. Om de Dorpstuinbezoekers te informeren is deze miniposter aan het hek bevestigd.

 

 

poster001

 

Een bij vindt het ook  fijn als de uitvliegopening droog blijft bij regenval. De technische afdeling van de Dorpstuin heeft een tekening gemaakt en voorgelegd aan enkele enthousiaste vrijwilligers. Zij hebben de koppen bij elkaar gestoken en een eerste aanzet gedaan voor een afdak. Hieronder een fotoimpressie van de werkzaamheden aan het afdak. Cor en Maarten hebben met de Groenmobiel zorg gedragen voor de aanvoer van wilgentakken en tenen.

 

Vandaag 25 juli is de laatste hand gelegd aan het projekt. Twee kleinkinderen van opa en oma van Hulten kwamen nog even een handje helpen met het afdak.

018

 

Bijen beschouwen de voorzijde van hun kast als onbetwist territorium. De kast passeren langs de achterzijde is geen probleem. Op kleine afstand van het afdak zijn aan beide zijden hekjes gemaakt om de bezoekers van de Dorpstuin langs de achterkant te geleiden. Als de bijenkast op deze uiteindelijke plek staat zal een folder met nadere informatie aan deze hekjes bevestigd worden.

 

020

 

Maandag 28 juli 2014 is het afdak aan de imkers Jan en Janet overgedragen.

 

overdracht

 

 v.l.n.r. Cor, de imkers Janet en Jan,Wim en Arno. Maarten was helaas verhinderd de plechtigheid bij te wonen.

 

Om de bijen de tijd te geven te wennen aan hun nieuwe omgeving is er geruime tijd besteed aan het verplaatsen van de kast naar het afdak. Indien het verplaatsen gebeurt met te grote stappen weten de diertjes hun "huis" niet meer terug te vinden.

 

kast positie bijen closeDe in-en uitvliegopening van de bijenkast.