Dorpstuin Rozenburg

Werkzaamheden op de Dorpstuin

panorama 1000
 
Wat is er gebeurd in de Dorpstuin na 8 maart 
 
Met hulp van de Groenploeg in de week na de opening de bomen aangebonden aan de boompalen. Daarna heeft het werk ondanks het mooie en droge weer een poosje stilgelegen. Het grondwerkbedrijf dat veel ervaring heeft in het zwaardere grondwerk hier in de regio, adviseerde ons te wachten omdat anders de structuur van de grond kapot gereden zou worden. De grond was in februari namelijk nog extreem nat en slap waardoor apparatuur er in wegzakte. Het funderingsbed voor de 300 vierkante meter gele raadhuispleinsteentjes is uitgegraven en is inmiddels van zand voorzien.Totaal 60 kuub zand.
Na het leggen van de steentjes (vermoedelijk is het dan voorjaar 2015) hebben we dan een mooie royale bestrating die weinig onderhoud vraagt en zeer geschikt zal zijn voor mindervaliden mensen.
Ondertussen zien we dat alle pruimen goed zijn uitgelopen. Ook de walnoten beginnen voorzichtig uit te lopen. Een aantal appelbomen staan mooi te bloeien maar sommige doen nog niets. De peren doen helaas nog erg weinig maar de bast is nog frisgroen en dus niets om zorgen over te maken. Een aantal sierbomen in de bloementuin heeft een mooie bloeiperiode achter de rug. Vooral de Judasboom heeft uitbundig staan bloeien. Was zeer toepasselijk met Pasen.
In de week van 21 tot 25 april is het grondwerk zoveel mogelijk afgemaakt; er is 150 kuub compost op het terrein van de bloemen-, bessen- en aardbeientuin en het fruithagenvak opgebracht en doorgewerkt. Het overige deel van de boomgaard is toen gefreest, ge√ęgaliseerd en is inmiddels met gras ingezaaid. Nu, eerste week van Mei, begint de grasmat zich al af te tekenen. Het deel waar de schooltuinen komen is nog een keer gefreest. Vermoedelijk zal het schooltuinenvak dit jaar een andere bestemming krijgen. Stokbonen, sperciebonen? De grote berg schelpen is verwerkt in een schelpenpad met een lengte van 70 meter in de toekomstige bloementuin. De houtsnippers zullen gaan dienen om de onkruidgroei in de fruithagentuin te beteugelen.
De boomspiegels zullen zou gauw als de gelegenheid er is afgewerkt worden met een laagje compost. De tuin is nu te kwetsbaar om te belopen vanwege het pas ingezaaide gras.  De boomkweker zal in mei een eerste snoei van de bomen gaan doen zodat kroon en wortelgestel in balans komen.
Het plantwerk van de hagen, fruitstruiken en fruithagen moest wachten op het grondwerk dat afgelopen week is gebeurd. Dit zullen we nu pas in het najaar op gaan pakken; de kans op aanslaan van de beplanting is dan veel groter. De toekomstige fruithagentuin zijn beplant met pompoenen, zonnebloemen en eenjarige bloemen.
Zaterdag 3 mei werd daar een start mee gemaakt. Mogelijk gaan dan ook 4 niet woekerende bamboe planten en enkele hazelaars de grond in. Het aanplanten van sierstruiken en een deel van de vaste beplanting moet misschien even wachten wegens gebrek aan tijd en/of mankracht.
Komende 2 weken moet het gras gaan kiemen. Als het een keer of 2 gemaaid is, is het wel beloopbaar. We hopen dat het half juni zover is. De afgelopen weken was de boomgaard nog niet echt goed toegankelijk door de vele bulten en kuilen en was vaak dicht vanwege de veiligheid als er met machines gewerkt werd.
 
 
pad 800bloementuin 800schelp 800