Dorpstuin Rozenburg

Freesmachine

Zondag 7 juni 2020

Dankzij een geldelijke bijdrage van Stichting Opzoomer Mee Rotterdam  heeft de Dorpstuin een grondfreesmachine aan kunnen schaffen. Een grondfreesmachine is ideaal om de grond voor te bewerken zodat het zaaien en planten makkelijker is en niet onbelangrijk: zaaigoed en plantwortels zullen beter "aanslaan". 

De weinige regenval bezorgt de vrijwilligers extra werk. Regelmatig wordt de moestuin met water vanuit de sloot beregend.

De kas is ook volop in gebruik.  Tomaten, paprika's, komkommers en aubergine's groeien erg goed. Prachtig om te zien dat de zorg voor de planten hun vruchten afwerpt.

Op de vrije plekken in de kas worden sla en andijvieplantjes opgekweekt. Deze zullen later in het seizoen een plekje krijgen in de moestuin.

 003    004 uitsnede       henk

De eerste meters zijn gefreesd.                                        De moestuin wordt beregend.                      Henk pikt een blaasje.

 

 

006 De larve van een lieveheersbeestje, zeer nuttig voor de bestrijding van o.a. luis.

 

Heel is leuk om de Dorpstuin een handje te helpen. Wij heten U hartelijk welkom.

Bloemstroken gemaakt tussen de appel- en perenbomen

Zaterdag 14 maart 2020

Helaas is dit jaar NLDoet 2020 vanwege de corona uitbraak uitgesteld. In onze tuin waren uiteraard activiteiten gepland, deze zijn die dag alsnog door onze vrijwilligers met plezier uitgevoerd.
We hebben tussen de appel- en perenbomen stroken uitgegraven, met zand doorgefreesd en ingezaaid met een wilde bloemenmengsel. We hopen op een uitbundig resultaat in de boomgaard, zodat het nog spannender wordt.
NL Doet wordt t.z.t. opnieuw op de kalender gezet en er is voor die dag nog een leuk karwei te doen!

Later in de week hebben we de werkzaamheden aan de bloembedden afgerond. Leo's paadje is met hergebruik van de vrijgekomen graszoden omgetoverd in een echt bospad. In deze Coronacrisis zijn openingsfeestjes zeer misplaatst, maar hebben de moed gevat met lint en schaar de opening van Leo's paadje gestalte te geven en elkaar een compliment te geven met het bereikte resultaat.

Met PVC zaag- en plakwerk hebben we de watertanks met elkaar verbonden en voorzien van een overloop naar de sloot.

Tevens krijgt de schuur inmiddels een verfbeurt.

 

  Laten we ons er zeer bewust van zijn dat deze Corona uitbraak zeer ernstig is en tenminste een afstand in acht nemen tot elkaar van 1 1/2 meter.

 

Oogstfeest op de Dorpstuin

Zaterdag 28 september 2019 Oogsfeest op de Dorpstuin.

Klassiek concert

Zondag 16 juni 2019 klassiek concert.

De Dorpstuin heeft een groeizame lente achter de rug. De peren, pruimen en appelbomen hangen vol met jong fruit.

In de bloementuin staat al veel bloemen in hun volle glorie. De akelei en de irissen vechten om voorrang hun pracht te laten zien. De pioenrozen staan op ontluiken.

Met de muziek van Duo Piacère wordt het zondag dubbel genieten. De Dorpstuin wilt hiermee de zomer inluiden.

Het duo bestaat uit violist Paulus van Kruijsen en pianist NatsukoTamaru. Zij speelden in 2015 voor een gelegenheid samen. Dit was een groot succes en leidde tot een meer intensieve samenwerking.

Paulus maakte eerder deel uit van het Eikenhorstkwartet.

Het concert begint om 14.30 uur en is vrij toegankelijk. En er zijn weer lekkere hapjes en drankjes.

Bij slecht weer wordt het optreden gegeven het "Oude Jachthuis" naast de bibliotheek.

Leo's Place opgeleverd

Vandaag woensdag 13 maart is onder barre winterse omstandigheden Leo's Place opgeleverd.  De Dorpstuin had een opslagruimte nodig die niet alleen duurzaam moest zijn, maar ook goedkoop en "simpel" te realiseren.

Leo's Place is ontworpen door de huisarchitect van de Dorpstuin Wim van Hulten. Met enkele kleine aanpassingen in het originele ontwerp werd de constructie van de opstal grotendeels gerealiseerd door vrijwilliger Leo Boer.  Het materiaal, vrijgekomen snoeihout van knotwilgen, is aangeleverd door vrijwilligers van de Groenploeg.

Leo's Place zal gaan dienen als opslagruimte voor spullen die niet noodzakelijk droog hoeven te staan.

Compostbakken vernieuwd

Maandag 26 november 2018

Met dank aan onze vrijwilligers zijn de compostbakken vernieuwd. De oude bakken waren in elkaar gezet met materiaal dat toendertijd toevallig voorhanden was. Kwam tot uiting in de levensduur, want ze vielen bijna uit elkaar. Oud, maar nog in goede staat beschoeiingshout van de kinderboerderij hebben we gebruikt om nieuwe compostbakken te construeren. Het leeg maken van de oude bakken kostte nog wel de nodige uurtjes, maar het in elkaar zetten ging vrij snel.

Voorkant en zijkanten van de bakken zijn demontabel. De dorpstuin is er weer mooier op geworden.  

 

 

Een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan

Dankzij de sponsorbijdrage van het Deltaport Donatiefonds kon het Bestuur van de Dorpstuin hun lang gekoesterde wens in vervulling doen gaan: de aanschaf van een kweekkas. Deze kweekkas heeft een afmeting van 6x3.3 meter. Vermeldenswaard dat de kas voor 90% opgebouwd is uit recycled materiaal. Op 18 juli is de kas door de firma Dave Storm geplaatst. Kort na de plaatsing is de kas beplant met tomatenplanten.

Het is nu mogelijk vroeg in het jaar plantjes voor te zaaien.  Evenals  paprika´s, pepers en aubergine´s te telen.  

De kas is ook de ideale plek om orangerieplanten zoals agapanthussen te laten overwinteren.

Bloemenfeest 2018

Zondag 10 juni heeft onder een stralende zon temidden van bloeiende planten het bloemenfeest 2018 plaats gevonden. Het Eikenhorst ensemble speelde onder het rozenprieeltje een aantal bekende en minder bekende klassieke stukken. Enkele vijwilligers hadden wederom hun best gedaan de gasten van thee, koffie, limonade en lekkere dingen te voorzien.

Het eerste jonge fruit hangt aan de bomen en de kersen beginnen te kleuren.

Een welkome aanvulling waren de inkomsten met de verkoop van Dorpstuinprodukten.

 

Het Bestuur en de vrijwilligers kunnen terugkijken op een geslaagde middag.