Dorpstuin Rozenburg

Bloesemfeest 2018 wederom afgelast.

Zondagmiddag 13 mei 2018 is de planning Bloesemfeest 2018 te vieren. De laatste dagen hebben de vrijwilligers een extra inspanning geleverd de Dorpstuin "fris en fruitig" aan een ieder die de Dorpstuin een warm hart toe dragen te presenteren. Het weer is altijd een onzekere factor. De teleurstelling is dan ook groot het Bloesemfeest wederom af te gelasten.

De hoop was dat de weergoden mee zouden werken. Echter....ze zitten ons verschrikkelijk dwars.


 Dank aan de vrijwilligers voor het vele werk dat door hen verzet is. 

 

Hek gerepareerd en kantplanken gezet

Zaterdag 7 april met hulp van de Groenploeg hek gerepareerd en kantplanken gezet.

 

 

NLDoet 2018

Zaterdag 10 maart 2018.

Met dank aan het Oranjefonds voor hun geldelijke bijdrag konden we met hulp van de vrijwilligers de Dorpstuin nog mooier maken dan ze al is. We hebben van het ter beschikking gestelde geld 5 walnootbomen, 4 druivenranken, 4 kiwiplanten, 2 abrikozenbomen en 1 amandelboom aan kunnen schaffen. Een kiwiplant is een klimplant. We hebben hem een mooi plekje gegeven tegen de pergola. Tevens hebben we de Carya illinoinensis, beter bekend als pecannoot, aangeplant het is een boom die uiteindelijk circa 6 meter hoog wordt en zachte noten draagt. Deze noten kunnen direct gegeten worden.  Alles is met grote zorgvuldigheid geplant.

 

Dankzij de grote opkomst van vrijwilligers hebben we nog tal van andere klussen aan kunnen pakken. De tuinbonen zijn gezaaid, prei is geplant en de bloementuin is klaar om de dorpstuinbezoekers over niet al te lange tijd in een geurwolk onder te dompelen met een bloemenpracht als kleurrijke bonus.

 


Met dank aan de kinderboerderij voor de voortreffelijke verzorging van de lunch. Bijzondere dank aan de dames van 't Vliertje.

Overdracht nieuwe zitmaaier

Dinsdag 6 maart heeft onder grote belangstelling van de bijna voltallige maaiploeg de overdracht plaats gevonden van de nieuwe zitmaaier.  Verschillende maaiers zijn nauw betrokken geweest bij het keuze traject. De keus is uiteindelijk gevallen op de Simplicity Conquest SYT 500 Zitmaaier. Dit is een zijlossende / mulching zitmaaier en is van superieure kwaliteit. De enige zitmaaier met vering voor en achter dus een soepel rijcomfort. Een vereiste voor de ietwat hobbelige grasmat van de Dorpstuin. De draaicirkel van 45 cm is ook een groot voordeel. Mocht het wat later worden dan komen de led koplampen zeker van pas.

Stefan Pols heeft de maaiers een uitgebreide instructie gegeven.

 

De Dorpstuin bedankt een ieder die zich ingespannen hebben om tot de uiteindelijk aanschaf van deze zitmaaier over te kunnen gaan.

 

NLDoet 2018

Zaterdag 10 maart Nl-doet op de Dorpstuin.

Ook dit jaar doet de Dorpstuin weer mee aan de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Verleden jaar hebben we met financiële hulp van het Oranjefonds de verhoogde kruidenbakken en de moestuinhekjes kunnen realiseren en sierstruiken geplant. Het fonds heeft dit jaar geld beschikbaar gesteld om extra walnotenbomen en abrikozenbomen aan te planten. Op dit moment staan er al acht walnoten die allemaal geadopteerd zijn. Ze groeien goed en dragen al noten ofschoon daar tot nu toe vooral de Vlaamse Gaai van heeft geprofiteerd. Die verstopt ze graag in de molshopen zodat daar naar verloop van tijd een walnotenboompje verschijnt. Nu hebben we acht bomen van één soort maar we gaan er nu 6 nieuwe, allen verschillend ras, bij planten; bijvoorbeeld eentje met rood blad en een met rood notenvlies, extra grote noten, extra dunne schil. Verder gaan we amandel, pecan en abrikoos aanplanten. Deze laatste heeft veel zon nodig en komt op de heetste plek van de tuin te staan; aan de rand van het aardbeienveld.

 

Het werk zal bestaan uit het maken van de flinke plantgaten, grondverbetering en indien nodig boompalen plaatsten. Daarnaast zullen er nog voldoende lichte klussen te doen zijn zoals het weghalen van de verdorde bloeistengels van vorig jaar in de bloementuin. Als we klaar zijn met werkzaamheden op de Dorpstuin en u heeft nog energie over, kunt U zo oversteken naar de Beestenboel waar ook voldoende te doen is.

 

Wij zorgen voor de lunch en 's middags is er gelegenheid met zijn allen een afscheidsborreltje te drinken. 

 

We hopen U te zien zaterdag 10 maart vanaf 10 uur. Inschrijven kunt U HIER.

 

 

 

abrikozen-boom-shutterrr-74 Abrikoos. amandel Amandel. JuglansPurp5 Pecan.

 

 

Noodzakelijke aanpassing openingstijden

Rozenburg, augustus 2017


Beste adoptanten,


Helaas weten niet alleen de bezoekers die ons een warm hart toedragen de Dorpstuin te vinden, echter ook mensen (en kinderen) met minder goede bedoelingen.
Begin mei is er 2 keer ingebroken en zijn er spullen gestolen. We hebben moeten investeren in meer sloten en een beter tegen vandalisme bestendige deur.
De laatste maanden wordt er veel vernield in de moestuin; gewassen worden uit de grond getrokken en weggesmeten.
Pompoenen zijn het doelwit. Deze worden ongevraagd meegenomen, dus men maakt zich schuldig aan diefstal.
Producten vinden we terug in de sloot. Droevig dat zo een mooi complex slachtoffer is van hersenloze lieden met het verstand van een garnaal.
Daarom heeft het bestuur samen met de vrijwilligers besloten de openingstijden aan te passen.
In ieder geval is de Dorpstuin open op woensdagochtend en zaterdagochtend van 10:00 uur tot 12:30 uur. En op tijden dat er vrijwilligers op de Dorpstuin aan het werk zijn. Voor mensen die buiten deze tijden de tuin willen bezoeken verstrekken we graag de code van het slothek aan de schuurzijde. Mochten er nog vragen zijn, laat het ons weten. We willen deze maatregel in ieder geval gedurende het
pompoen- en appel seizoen laten duren; dus tot half september.
Alle suggesties voor een oplossing voor dit probleem zijn welkom.
We hopen op uw begrip,


Het bestuur en de vrijwilligers van de Dorpstuin.

Bloesemfeest op de Dorpstuin

Vandaag zondag 7 mei 2017 bloesemfeest 2017. Met dankzegging aan de Scouting Albert Schweizer, waar aan de lopende band broodjes en geroosterde marsh mellows hun weg vonden naar kinder (en ouder) magen. Kinderboerderij Beestenboel voor het beschikbaar stellen van banken,tafels, een suikerspin en het uitzetten van de speurtocht. En heel leuk dat we lammetjes te gast hadden van de Beestenboel. Opzoomer Mee voor het beschikbaar stellen van de speelkeet, en niet in de laatste plaats de vele vrijwilligers die zich ingezet hebben om dit bloesemfeest tot een succes te maken. 

Accordioniste Irina Thio willen we ook heel hartelijk bedanken voor haar gratis optreden. Ze vond het zo leuk om dit te doen. 

 

Linda van der Klooster hartelijk dank voor het beschikbaar stellen van de foto's.

 

 

Groenploeg op bezoek

Vandaag hebben we een aantal arbeidsintensieve klussen kunnen klaren. De ruiters van de stokbonen zijn opgebouwd evenals de wilgentenen waarlangs de capucijners zullen groeien. Stokboon ruiters worden vaak aan de bovenkant bij elkaar vastgebonden. Nadeel hiervan is dat er een zeer grote plantenkluwen aan de bovenkant van de ruiters onstaat als de planten hun volle wasdom hebben bereikt. Deze ruiters staan vertikaal. Het heeft als voordeel dat er meer licht en lucht tussen de planten zal kunnen komen. De planten zitten elkaar niet in de weg en geeft een grotere oogst.

Tevens zijn de boomspiegels met de bosmaaier netjes gemaakt, onkruid tussen de bessen verwijderd, frambozenstekken stekken opgepot en voorbereidingen getroffen voor het aanstaande bloesemfeest 2018.