Dorpstuin Rozenburg

Hallo Koning Winter.

Februari 2021

Hallo winter! Welkom in de Dorpstuin. Er is op gerekend en de tuin ziet er nu heel anders uit. De krokussen kijken al reikhalzend uit naar hun bloei en de spruiten en boerenkool staan trots met hun winterhoed en dienen tevens als voedsel voor fazanten, gezien hun sporen. De dahlia’s zijn goed beschermd en de kas is geïsoleerd met een sneeuwlaagje. Binnen staan de snijslag en kool er goed bij. Met nog enkele fruitbomen te snoeien genieten we van deze mooie onverwachte witte wereld in deze vreemde tijd.

 

 

Koud en nat in de tuin

Februari 2021

Best koud soms in de Dorpstuin en erg nat, maar het nieuwe snoeigereedschap wordt nu intensief gebruikt voor het snoeien van de fruitbomen. Dit jaar is er veel mos op de oudste delen van de boom. Verschillende soorten zelfs. Dit kan geen kwaad zolang de aanwas van nieuwe twijgen zich voortzet. Het mos zegt wel iets over de relatief schone lucht. Aan de voorjaarsbloeiers te zien is de lente iets waar we zeker van kunnen zijn.

Winterslaap op de Dorpstuin

November 2020

Behalve de boerenkool, rode kool en spruiten staat er weinig meer buiten in de tuin.

Aan een overgebleven witte kool groeien jonkies die het goed doen.

In de kas zijn radijsjes en pluksla gezaaid.

 

  kool     spruit      voren

Stormschade aan het hek gerepareerd

November 2020

Een omgevallen boom net buiten de tuin zorgde voor twee kapotte hekken.

Middels een aangevraagd Burgerinitiatief en met behulp van vrijwilligers van de Groenploeg is deze klus gelukkig weer geklaard.

Als toegift een stilleven in de bloementuin en een sfeervol doorkijkje naar de plek waar overigens echt hard wordt gewerkt.

 

hek 1    hek 2    hek 3

De tuin wordt weer mooi komend voorjaar

November 2020

Om de Dorpstuin in het vroege voorjaar een gezellig aanzien te geven zijn er 4000 bloembollen gepoot in de boomgaard. Deze grote variatie in bloembollen is ons deels geschonken door de fa. HOBAHO uit Lisse. Dat wordt zonder twijfel heel mooi !

 

 zak met bollen          voor maken          poten 

Deltaport donatie

November 2020

Wij zijn heel blij gemaakt met een gift van het DELTAPORT DONATIEFONDS voor snoeigereedschap.

Meer dan 100 fruitbomen kunnen deze winter deskundig worden gesnoeid.

 

snoeien

 

Stormschade

Maandag 28 september 2020

De stormachtige winden van afgelopen weekend hebben helaas schade veroorzaakt aan onze Dorpstuin. Een walnootboom is scheef gewaaid en hebben we inmiddels met een tui rechtgetrokken en aan een collegaboom vast gemaakt. We hopen dat de wortels niet teveel beschadigd zijn.

Tevens is een boom die in het park staat omgewaaid en op het hek van de Dorpstuin gevallen. Het hek is ernstig beschadigd en reparatie van de schade betekend een grote aderlating voor onze kas. 

 

 

Zaterdag 3 oktober verkoping op de Dorpstuin

Dorpstuin, september 2020
Zichtbare leegten gaan ontstaan in de tuin, met hier en daar nog enkele rijen met o.a. worteltjes, bietjes, snijbiet en boerenkool. Voorbereiding op de winter zorgt weer voor andere activiteiten zoals het repareren van de kas, en de boomgaard vraagt om snoei van de pruimenbomen, de heggen willen geknipt worden. Een ander product, de pompoen, vult nu nog een groot deel van de tuin. Deze pompoenen en de sierkalebassen zullen op zaterdag 3 oktober a.s. op de dorpstuin worden verkocht.

Van 10.00 uur tot 14.00 uur kunt u (coronaproef) via een looproute uw pompoen of kalebas uitzoeken. Tevens zijn er enkele biologische ingemaakte producten uit de tuin verkrijgbaar. U bent van harte welkom natuurlijk.