NLDoet 2024
Zaterdag 16 maart NLDOET. de Nationale klusdag
Ook dit jaar werken Dorpstuin en Kinderboerderij samen. Er zijn weer een groot aantal klussen te doen, zoals het schoonmaken van de kas, de banken op de tuin opfrissen met een laagje olie, de dahlia's wakker maken en op een mooi plekje in de zon planten. En afhankelijk van het aantal vrijwilligers kunnen er een aantal planten in de grond gezet worden.
Er is voor een ieder een geschikt karweitje te kiezen.
Ook op de kinderboerderij is er veel te klussen, het aanpakken van het moeras, ook het schoonmaken van verschillende zaken. tevens is de oude speeltuin aan een opknapbeurt toe,
We starten, vrijwilligers van Dorpstuin EN Kinderboerderij om 09.30 uur met koffie of thee in één gezamelijke locatie: Het leslokaal van de Kinderboerderij.
Rond 12.30 uur is er tijd voor de lunch en rond 15.00 uur willen we opruimen en nemen we de dag nog even door.
Snoeicursus op de Dorpstuin
Zaterdag 13 januari 2024
Vandaag hebben we een snoeicursus gevolgd. We hadden ons om 11:00 uur verzameld in het Vliertje. Een snoeicursus is zeer leerzaam, maar vooral nuttig en noodzakelijk. Voor groei en vruchtdracht is het van belang dat fruitbomen en struiken op de juiste wijze gesnoeid worden. Onze cursusleidster was evenals de vorige keer Denise. Streng als ze is kregen we eerst een korte overhoring wat er is blijven hangen van de eerdere cursus. Ze was zeer tevreden met onze kennis en kregen nog een korte uitleg over bemesting.
Hierna gingen we naar de Dorpstuin voor verdere uitleg in het snoeien van fruitbomen en kleinere fruitdragers zoals bessenstruiken.
Na ruim een uur was het tijd voor de lunch en konden we de handen warmen aan de warme erwtensoep. Na de lunch begon het echte werk en Denise maakte de nodige meters om van boom naar boom iedereen te helpen en zonodig advies te geven.
Na ruim twee uur flink aan het werk te zijn geweest was het tijd om bij de schuur rond een gezellig knapperend vuur van hete chocomelk en warme glühwein te genieten.
Met dank aan een ieder die meegeholpen hebben konden we terugkijken op een fijne leerzame en gezellige dag.
Het leukste weggetje op Rozenburg
Op Rozenburg bevindt zich het leukste weggetje.
Daar bruiste het zaterdag 30 september 2023 van de activiteiten op vier locaties aan één van Rozenburgse oudste weggetjes, de Zandweg.
Op de scouting rook het naar versgebakken brood, wafels en pannenkoeken en marshmallows gebakken op open vuur.
Kinderen deden mee aan allerlei spelletjes met de bevers en de welpen en verkenners lieten zien hoe leuk het is bij de scouting.
Op de Kinderboerderij zodat heel veel kleine en grote bezoekers zich konden amuseren met het zelf maken van twister friet,
appels schillen met een automaat en dan oppeuzelen met kaneelsuiker. Marshmallows roosteren, pizza’s bakken, takken beestjes maken,
alles ondersteund door de lokale muzikant Pieter Gelderblom met zijn brede repertoire aan muziek.
Aan dit leukste weggetje in Rozenburg staat tegenover de Dorpstuin een prachtige oude boerderij de Sandtwegh hoeve waar door de bewoners zelfgemaakte erwtensoep en bananenbrood aangeboden werden.
De naamdrager voor dit seizoensfeest was wel de Dorpstuin door de verkoop van een goede gevarieerde oogst eetbare rode, gele en groene pompoenen en sierkalebassen.
De allergrootste wedstrijdpompoen moet nog gewogen worden bij (KLIK) Tuincentrum Huyskweker Vers Van Voorne. Zo’n pompoenplant is trouwens niet te koop maar is gratis verkrijgbaar voor het wedstrijdelement. Na het wegen van deze pompoen is de bestemming Blijdorp als voer voor de olifanten, die zijn er dol op.
Op de Dorpstuin was er heerlijke pompoensoep, appeltaart, koffie of thee met een blauwe bessen muffin voor de lekkere trek. Zeker ook de gezellige troubadour Rop Romers had deze zonnige dag niet willen missen, evenals de bezoekers die genoten van de bloementuin en de boomgaard. Dahlia’s werden geplukt en frambozen gegeten. Kiwibessen en druiven gesnoept.
De zelfgemaakte pompoenstukjes en diverse soorten biologische jam uit de Dorpstuin verhuisden van de tuintafel naar diverse tassen van liefhebbers.
Een prachtige dag waar we zo naar uitkeken kon niet meer stuk dankzij de vrijwilligers, harde werkers, die met hun energie hebben gezorgd dat het ook echt feest was!
Pompoenfair Dorpstuin 2023
Zaterdag 30 september 10:30 uur tot 15:00 uur Pompoenfair op de Dorpstuin.
Ook dit jaar organiseert de Dorpstuin samen met de Kinderboerderij en Scouting Albert Schweizer een pompoenfair. Pompoenen zijn er in heel veel vormen, kleuren en maten. Ook de smaak kan erg verschillen. Enthousiaste vrijwilligers staan klaar om je wegwijs te maken en van informatie te voorzien wat je zoal met een pompoen kan doen. Pompoenen zijn niet alleen een mooi materiaal als decoratie maar ook een bron van vitaminen. Soep, roosteren in oven of barbecue, verwerken in taart, muffins etc. zijn enkele mogelijkheden.
Onder begeleiding van ouderen kunnen de kinderen op de kinderboerderij pompoensoep maken of pizza's bakken. Tevens zal een troubadour en gitarist de pompoenfair opluisteren. Kom de zeer oude trouwauto en de pickup bewonderen. Heb je honger gekregen? De goedvullende pompoensoep doet wonderen.
Ook altijd een feestje voor de jongeren: Het kampvuur van de Scouting en in dit vuur marshmallows, pannenkoeken of een broodje bakken.
Om deel te nemen aan bepaalde onderdelen vragen we een kleine bijdrage. Graag contant. Wij zijn niet in het bezit van PIN apparatuur.
De auto op de Zandweg parkeren is zeer beperkt mogelijk. Kom als het kan graag op de fiets (of lopen).
En "last but not least": laat u informeren over de parel van ons dorp de Dorpstuin, vrijwilligers staan klaar om u enthousiast te maken.
Wethouder kleine kernen bezoekt de Dorpstuin
Vrijdag 7 juli 2023 heeft de Dorpstuin een uitgebreide rondleiding gegeven aan een groot aantal genodigden waaronder wethouder Simons, wethouder kleine kernen. Geruime tijd heeft een ieder in diverse media kunnen lezen, dat met name ons dorp niet de aandacht krijgt van "de Coolsingel" die het verdient.
Er werd met enthousiasme uitleg gegeven bij de ruim gevulde en oogstrijpe moestuin en de trots van de Dorpstuin, het voedselbos, werd goed in het voetlicht gebracht. Ineke Andeweg gaf een uitgebreide uitleg bij de aarbeibomen. Evenals de kiwibessen. "Geweldig al dat moois", hoorden we mompelen.
Er werd ook uitgebreid stil gestaan bij de bloementuin inmiddels staan er ruim honderd verschillende soorten planten. Zowel vaste, als één en meerjarige planten. Dat dit de nodige zorg en onderhoud vereist zal duidelijk zijn.
Al pratend kwam het gevolg bij een pareltje, de vijver. Een vijver is een belangrijk onderdeel van een voedselbos. Insecten, amfibieën, vogels leveren ieder een bijdrage.
Ook de bijenkorven werden na een korte instructie, "ga niet voor de korf staan" bezocht. Wim van Hulten voorzag het gezelschap ruime informatie over de boomgaard in het algemeen. In de Dorpstuin staan een aantal verschillende walnootbomen en je vindt hier appels en perensoorten die in geen enkele buurtsuper te vinden zijn.
Er staan 33 verschillende soorten appelbomen en 17 soorten perenbomen. De overige fruitbomen niet meegerekend.
Na de rondleiding was er koffie/thee in de schuur en gesproken over andere aktiviteiten die gebeuren op de Dorpstuin. En de prettige samenwerking met de kinderboerderij.
De wethouder gaf aan dat dit bezoek zeker een positieve bijdrage geeft over Rozenburg.
Met onze cultuurscout Leander Varekamp en wijkmanager Wilbert Borgonjen hebben verschillende vrijwilligers een prettig gesprek gehad, schilder en/of muziek zou een mooie aktiviteit kunnen zijn op de Dorpstuin.
Leo Boer had een eigengemaakt uiltje als cadeau voor de wethouder als herinnering aan dorpstuin.
Tot slot had Leneke Ouwenbroek en Marianne Boer nog wat geoogst voor de bezoekers voor het thuisfront
Kort na dit schrijven hebben vandalen een ravage aangericht op onze mooie Dorpstuin. Er is voor duizenden euro's schade aangericht.
Bloempotten kapot geslagen, groot deel van de oogst zit vol splinters van glas, potscherven, zonnepanelen kapot geslagen.
Zitbanken vernield. Triest.
Concert Duo Piacère
Zondag 4 juni 2023
Genieten van Duo Piacère en het mooie weer, in deze volgorde.
Paulus van Kruijssen op viool en Natsuko Tamaru op piano brachten een klassiek concert ten gehore van o.a. Wolfgang Amadeus Mozart, Igor Stravinsky, Johann Sebastian Bach, Maurice Ravel.
Klassieke muziek liefhebbers uit Den Haag, Hellevoetsluis en Rotterdam waren naar de Dorpstuin gekomen om dit concert bij te wonen. Ruim 70 mensen maakten het zich makkelijk zittend of liggend in het gras al of niet gebruikmakend van een stoel of plaid. De bank bij de vijver was ook een geliefde plek.
De verkoop van nieuwe aardappels, bloemzaden en plantstekjes in de kraam floreerde goed. Evenals de door Leo Boer van snoeihout gemaakte dierfiguren vonden gretig aftrek.
Tegen een kleine vergoeding kon men bij Petra van Hulten zelf gemaakte appeltaart, rabarbertaart,browniecake en limonade kopen
Een ieder die een steentje heeft bijgedragen voor deze dag: Hartelijk dank.
Duo Piacère komt naar de Dorpstuin
We hebben er naar uitgekeken, maar Duo Piacère komt 4 juni 2023 naar de Dorpstuin. Zij verzorgen een klassiek concert en de hoop uitsprekend dat het die dag mooi weer is kunnen we weer met volle teugen genieten.
De Dorpstuin heeft ondanks het koude voorjaar een groeizame periode achter de rug. De peren, pruimen en appelbomen beloven een rijke oogst op te leveren.
In de bloementuin staat al veel bloemen in hun volle glorie. De akelei en de irissen vechten om voorrang hun pracht te laten zien. Veel pioenrozen staan op ontluiken.
Met de muziek van Duo Piacère wordt het die zondag dubbel genieten. De Dorpstuin wilt hiermee de zomer inluiden.
Het duo bestaat uit violist Paulus van Kruijsen en pianiste Natsuko Tamaru. Zij spelen al sinds 2015 samen.
Paulus maakte eerder deel uit van het Eikenhorstkwartet.
Graag tot ziens op zondagmiddag 4 juni op de Dorpstuin, inloop 14:30. Aanvang concert 15:00 uur.
Het beloofd weer een sfeervol concert te worden.
Dorpstuin krijgt bezoek
Vandaag 6 april 2023 hebben wijkmanager Wilbert Borgonjen, wijknetwerker Margaret van der Woude en Mandy van Leeuwen, medewerker van de kinderboerderij een bezoek gebracht aan de Dorpstuin. De regen trotserend waren ze heel erg geïnteresseerd in de Dorpstuin.
Het reilen en zeilen van de Dorpstuin als instrument om op sociaal en cultureel vlak een rol te vervullen op Rozenburg is in de achter ons liggende jaren aangetoond. Oogsfeesten, bloesemfeesten, pompoenfair's zijn altijd goed bezocht. Tevens heeft de Dorpstuin prijzen gewonnen ter benadrukking van de aktiviteiten op natuurgebied.
Het winnen van de "Gouden Zwaluw" vorig jaar staat vooraan in onze "prijzenkast".
Het al enige tijd geleden aangelegde voedselbos en de vijver in ontwikkeling is heel veel werk voor de vrijwilligers, maar zeer waardevol voor de natuur.
De geoogste groente wordt op de tuin of bij het Vliertje verkocht. Het geld wordt benut voor aanschaf van planten, zaden en materiaal.
Enkele jaren geleden zijn er pogingen gedaan de Voedselbank te voorzien van groenten, maar is helaas geen succes geworden.
Bij een uitgebreide rondleiding over de Dorpstuin hebben we even stil gestaan bij de vijver. De wijkmanager heeft met NLdoet 2023 een behoorlijk steentje bijgedragen bij het graven van de vijver.
Op dit ogenblik staat er op de Dorpstuin van alles in bloei zodat het de moeite waard was ondanks de regen rond te wandelen.
De koffie met gebak hebben we noodgedwongen in de schuur genuttigd.
Tijdens de koffie hadden we nog gelegenheid om enkele zaken dieper met elkaar door te nemen. Hopelijk komt er na dit bezoek nog iets uit de hoed.
Leo Boer was iedereen een slag voor en toverde een van wilgenhout gemaakt konijntje uit de hoed en werd overhandigd aan de wijkmanager als aandenken en als "memory" dat de Dorpstuin niet vergeten zal en mag worden.