Dorpstuin Rozenburg

Pompoenfair op de Dorpstuin

Op onze Dorpstuin en op de Kinderboerderij in Rozenburg zijn zaterdag 25 september al onze vrijwilligers in de weer om u te plezieren met pompoenen,

sierkalebassen en nog meer producten uit onze tuin. Echter: dit jaar zijn de pompoenen niet zo groot.

Vanaf 11.00 uur tot 15.00 uur kunt u rondkijken en genieten van diverse soorten muziek zoals Kindermusicalkoor Giullare, Troubadour Leo de Vlieger en het duo Mari & the Mojo’s.

Achterin de tuin staan bijenkasten van onze imkers welke u graag informeren over hun hobby.

Op open vuur worden pannenkoeken gebakken en er zal van goudsbloemen calendulazalf worden gemaakt op de tuin en op de kinderboerderij,

Tevens zij er diverse oldtimers te bewonderen.

Natuurlijk is er ook koffie, thee met iets lekkers erbij maar misschien vindt u onze (pompoen)soep of andere versnaperingen lekkerder.

Op de Dorpstuin is pinbetaling niet mogelijk.

Toiletunit is aanwezig en er is voldoende ruimte om onze Coronaregels te kunnen toepassen. 

 

Wij maken er in ieder geval een leuke dag van en hopen dat u komt meegenieten. Wij maken graag kennis met meer mensen, ook binnen Rozenburg! Tuintips zijn van harte welkom.

 

Parkeren voor auto's is zeer beperkt dus kom zoveel mogelijk op de fiets. 

Er gebeurt van alles op de Dorpstuin

 1 augustus 2021

 

Gelukkig is het dit jaar een veel voorkomend probleem: er is heel veel onkruid dit jaar in de tuin en het groeit heel hard! Als je dat regelmatig verwijdert zie je dat er toch wat anders groeit, daar zit nu het plezier.

De knolvenkel met zijn mooie pluimen, stok- en stambonen (3 keer gelegd maar de moeite waard), sla, andijvie, uien, wat radijs.

Worteltjes, prei, rode en gekleurde bietjes.

De paarse bloem is van de aubergine, het klein geelwitte is de bloesem van de sperzieboon.

De Kaapse Kruisbes staat er ook prachtig bij en heeft een klein geelbruin bloemetje.

Oh ja, we hebben een nieuwe tuinkat, een kroelbeest hoor! Hij voelt zich helemaal thuis en houdt met zijn aanwezigheid wellicht de parkieten op een afstand en vangt hier en daar een muis.

Een groep staartmeesjes kwam in de avond in een pruimenboon naar eten zoeken.

De groentetuin heeft nu veel kleur en de pompoenen en sierkalebassen nemen veel plek in beslag en kruipen zelfs over de heg. De vruchten groeien langzaam nu, maar we hopen op een goede oogst.

 

 

 

 

 

 

Hallo Koning Winter.

Februari 2021

Hallo winter! Welkom in de Dorpstuin. Er is op gerekend en de tuin ziet er nu heel anders uit. De krokussen kijken al reikhalzend uit naar hun bloei en de spruiten en boerenkool staan trots met hun winterhoed en dienen tevens als voedsel voor fazanten, gezien hun sporen. De dahlia’s zijn goed beschermd en de kas is geïsoleerd met een sneeuwlaagje. Binnen staan de snijslag en kool er goed bij. Met nog enkele fruitbomen te snoeien genieten we van deze mooie onverwachte witte wereld in deze vreemde tijd.

 

 

Koud en nat in de tuin

Februari 2021

Best koud soms in de Dorpstuin en erg nat, maar het nieuwe snoeigereedschap wordt nu intensief gebruikt voor het snoeien van de fruitbomen. Dit jaar is er veel mos op de oudste delen van de boom. Verschillende soorten zelfs. Dit kan geen kwaad zolang de aanwas van nieuwe twijgen zich voortzet. Het mos zegt wel iets over de relatief schone lucht. Aan de voorjaarsbloeiers te zien is de lente iets waar we zeker van kunnen zijn.

Winterslaap op de Dorpstuin

November 2020

Behalve de boerenkool, rode kool en spruiten staat er weinig meer buiten in de tuin.

Aan een overgebleven witte kool groeien jonkies die het goed doen.

In de kas zijn radijsjes en pluksla gezaaid.

 

  kool     spruit      voren

Stormschade aan het hek gerepareerd

November 2020

Een omgevallen boom net buiten de tuin zorgde voor twee kapotte hekken.

Middels een aangevraagd Burgerinitiatief en met behulp van vrijwilligers van de Groenploeg is deze klus gelukkig weer geklaard.

Als toegift een stilleven in de bloementuin en een sfeervol doorkijkje naar de plek waar overigens echt hard wordt gewerkt.

 

hek 1    hek 2    hek 3

De tuin wordt weer mooi komend voorjaar

November 2020

Om de Dorpstuin in het vroege voorjaar een gezellig aanzien te geven zijn er 4000 bloembollen gepoot in de boomgaard. Deze grote variatie in bloembollen is ons deels geschonken door de fa. HOBAHO uit Lisse. Dat wordt zonder twijfel heel mooi !

 

 zak met bollen          voor maken          poten 

Deltaport donatie

November 2020

Wij zijn heel blij gemaakt met een gift van het DELTAPORT DONATIEFONDS voor snoeigereedschap.

Meer dan 100 fruitbomen kunnen deze winter deskundig worden gesnoeid.

 

snoeien