Dorpstuin Rozenburg

Pompoenfair Dorpstuin 2023

Zaterdag 30 september 10:30 uur tot 15:00 uur Pompoenfair op de Dorpstuin.

Ook dit jaar organiseert de Dorpstuin samen met de Kinderboerderij en Scouting Albert Schweizer een pompoenfair. Pompoenen zijn er in heel veel vormen, kleuren en maten. Ook de smaak kan erg verschillen. Enthousiaste vrijwilligers staan klaar om je wegwijs te maken en van informatie te voorzien wat je zoal met een pompoen kan doen. Pompoenen zijn niet alleen een mooi materiaal als decoratie maar ook een bron van vitaminen. Soep, roosteren in oven of barbecue, verwerken in taart, muffins etc. zijn enkele mogelijkheden.

Onder begeleiding van ouderen kunnen de kinderen op de kinderboerderij pompoensoep maken of pizza's bakken. Tevens zal een troubadour en gitarist de pompoenfair opluisteren. Kom de zeer oude trouwauto en de pickup bewonderen. Heb je honger gekregen? De goedvullende pompoensoep doet wonderen.

Ook altijd een feestje voor de jongeren: Het kampvuur van de Scouting en in dit vuur marshmallows, pannenkoeken of een broodje bakken. 

Om deel te nemen aan bepaalde onderdelen vragen we een kleine bijdrage. Graag contant. Wij zijn niet in het bezit van PIN apparatuur.

De auto op de Zandweg parkeren is zeer beperkt mogelijk. Kom als het kan graag op de fiets (of lopen).

En "last but not least": laat u informeren over de parel van ons dorp de  Dorpstuin, vrijwilligers staan klaar om u enthousiast te maken.

 

  

Wethouder kleine kernen bezoekt de Dorpstuin

Vrijdag 7 juli 2023 heeft de Dorpstuin een uitgebreide rondleiding gegeven aan een groot aantal genodigden waaronder wethouder Simons, wethouder kleine kernen. Geruime tijd heeft een ieder in diverse media kunnen lezen, dat met name ons dorp niet de aandacht krijgt van "de Coolsingel" die het verdient.

Er werd met enthousiasme uitleg gegeven bij de ruim gevulde en oogstrijpe moestuin en de trots van de Dorpstuin, het voedselbos, werd goed in het voetlicht gebracht. Ineke Andeweg gaf een uitgebreide uitleg bij de aarbeibomen. Evenals de kiwibessen.  "Geweldig al dat moois", hoorden we mompelen.

Er werd ook uitgebreid stil gestaan bij de bloementuin inmiddels staan er ruim honderd verschillende soorten planten. Zowel vaste, als één en meerjarige planten. Dat dit de nodige zorg en onderhoud vereist zal duidelijk zijn.

Al pratend kwam het gevolg bij een pareltje, de vijver. Een vijver is een belangrijk onderdeel van een voedselbos. Insecten, amfibieën, vogels leveren ieder een bijdrage. 

Ook de bijenkorven werden na een korte instructie, "ga niet voor de korf staan" bezocht.  Wim van Hulten voorzag het gezelschap ruime informatie over de boomgaard in het algemeen. In de Dorpstuin staan een aantal verschillende walnootbomen en je vindt hier appels en perensoorten die in geen enkele buurtsuper te vinden zijn. 

Er staan 33 verschillende soorten appelbomen en 17 soorten perenbomen. De overige fruitbomen niet meegerekend.

Na de rondleiding was er koffie/thee in de schuur en gesproken over andere aktiviteiten die gebeuren op de Dorpstuin. En de prettige samenwerking met de kinderboerderij.

De wethouder gaf aan dat dit bezoek zeker een positieve  bijdrage geeft over Rozenburg.   

Met onze cultuurscout Leander Varekamp en wijkmanager Wilbert Borgonjen hebben verschillende vrijwilligers een prettig gesprek gehad, schilder en/of muziek zou een mooie aktiviteit kunnen zijn op de Dorpstuin.

Leo Boer had een eigengemaakt uiltje als cadeau voor de wethouder als herinnering aan dorpstuin.

Tot slot had Leneke Ouwenbroek en Marianne Boer nog wat geoogst voor de bezoekers voor het thuisfront

 

Kort na dit schrijven hebben vandalen een ravage aangericht op onze mooie Dorpstuin. Er is voor duizenden euro's schade aangericht.

Bloempotten kapot geslagen, groot deel van de oogst zit vol splinters van glas, potscherven, zonnepanelen kapot geslagen.

Zitbanken vernield. Triest.

 

 

 

 

 

 

Concert Duo Piacère

Zondag 4 juni 2023

Genieten van Duo Piacère en het mooie weer, in deze volgorde.

Paulus van Kruijssen op viool en Natsuko Tamaru op piano brachten een  klassiek concert  ten gehore van o.a. Wolfgang Amadeus Mozart, Igor Stravinsky, Johann Sebastian Bach, Maurice Ravel.

Klassieke muziek liefhebbers uit Den Haag, Hellevoetsluis en Rotterdam waren naar de Dorpstuin gekomen om dit concert bij te wonen. Ruim 70 mensen maakten het zich makkelijk zittend of liggend in het gras al of niet gebruikmakend van een stoel of plaid. De bank bij de vijver was ook een geliefde plek.

De verkoop van nieuwe aardappels, bloemzaden en plantstekjes in de kraam floreerde goed. Evenals de door Leo Boer van snoeihout gemaakte dierfiguren vonden gretig aftrek.

Tegen een kleine vergoeding kon men bij Petra van Hulten zelf gemaakte appeltaart, rabarbertaart,browniecake en limonade kopen 

Een ieder die een steentje heeft bijgedragen voor deze dag: Hartelijk dank. 

 

 

Duo Piacère komt naar de Dorpstuin

We hebben er naar uitgekeken, maar Duo Piacère komt 4 juni 2023 naar de Dorpstuin. Zij verzorgen een klassiek concert en de hoop uitsprekend dat het die dag mooi weer is kunnen we weer met volle teugen genieten.

De Dorpstuin heeft ondanks het koude voorjaar een groeizame periode achter de rug. De peren, pruimen en appelbomen beloven een rijke oogst op te leveren.

In de bloementuin staat al veel bloemen in hun volle glorie. De akelei en de irissen vechten om voorrang hun pracht te laten zien. Veel pioenrozen staan op ontluiken.

Met de muziek van Duo Piacère wordt het die zondag dubbel genieten. De Dorpstuin wilt hiermee de zomer inluiden.

Het duo bestaat uit violist Paulus van Kruijsen en pianiste Natsuko Tamaru. Zij spelen al sinds 2015 samen.

Paulus maakte eerder deel uit van het Eikenhorstkwartet. 

Graag tot ziens op zondagmiddag 4 juni op de Dorpstuin, inloop 14:30. Aanvang concert 15:00 uur.

Het beloofd weer een sfeervol concert te worden. 

 

Dorpstuin krijgt bezoek

Vandaag 6 april 2023 hebben wijkmanager Wilbert Borgonjen, wijknetwerker Margaret van der Woude en Mandy van Leeuwen, medewerker van de kinderboerderij een bezoek gebracht aan de Dorpstuin. De regen trotserend waren ze heel erg geïnteresseerd in de Dorpstuin. 

Het reilen en zeilen van de Dorpstuin als instrument om op sociaal en cultureel vlak een rol te vervullen op Rozenburg is in de achter ons liggende jaren aangetoond. Oogsfeesten, bloesemfeesten, pompoenfair's zijn altijd goed bezocht. Tevens heeft de Dorpstuin prijzen gewonnen ter benadrukking van de aktiviteiten op natuurgebied.

Het winnen van de "Gouden Zwaluw" vorig jaar staat vooraan in onze "prijzenkast".

Het al enige tijd geleden aangelegde voedselbos en de vijver in ontwikkeling is heel veel werk voor de vrijwilligers, maar zeer waardevol voor de natuur.

De geoogste groente wordt op de tuin of bij het Vliertje verkocht. Het geld wordt benut voor aanschaf van planten, zaden en materiaal.

Enkele jaren geleden zijn er pogingen gedaan de Voedselbank te voorzien van groenten, maar is helaas geen succes geworden.

Bij een uitgebreide rondleiding over de Dorpstuin hebben we even stil gestaan bij de vijver. De wijkmanager heeft met NLdoet 2023 een behoorlijk steentje bijgedragen bij het graven van de vijver.

Op dit ogenblik staat er op de Dorpstuin van alles in bloei zodat het de moeite waard was ondanks de regen rond te wandelen.

De koffie met gebak hebben we noodgedwongen in de schuur genuttigd.

Tijdens de koffie hadden we nog gelegenheid om enkele zaken dieper met elkaar door te nemen. Hopelijk komt er na dit bezoek nog iets uit de hoed.

Leo Boer was iedereen een slag voor en toverde een van wilgenhout gemaakt konijntje uit de hoed en werd overhandigd aan de wijkmanager als aandenken en als "memory" dat de Dorpstuin niet vergeten zal en mag worden.

 

 

 

 

 

 

Vijver werkzaamheden

Na het graven van de vijver op de dag van NLDoet zijn de daaropvolgende weken nog een aantal stappen gezet om de vijver gestalte te geven. Op de foto's is de zware kleffe klei goed te zien. De wijkmanager kwam langs en heeft ook de spa gepakt en een stevig handje meegeholpen. Het grondwater en de vele regenval van de laatste weken speelde ons danig parten. De motorpomp heeft de vijver een aantal keren leeg moeten pompen zodat we weer verder konden bouwen. 

Nederlanders zijn wereldberoemd in waterbouwkundige werken. Het aanbrengen is een zeer secuur werk. De vijver wand werd gecontroleerd op eventueel materiaal wat de folie zou kunnen beschadigen. Rondom de vijver is een kunstof rand aangebracht en na het aanbrengen van het onderdoek werd met vele handen de folie op zijn plaats gebracht.

Het sluitstuk was het vullen van de vijver. 

 

   

 

NLDoet 2023 succes

Zaterdag 11 maart 2023 NLDoet op de Dorpstuin.

NLDOET
Wat een mooie dag en een heerlijk zonnetje,  het kon niet beter.


Heel blij werden we van de vele vrijwilligers die een handje uit de mouwen kwamen steken voor het realiseren van onze doelstellingen voor deze dag. Vorige maand zijn de fruitbomen gesnoeid en van het vrijgekomen hout hebben we een houtril gemaakt. Hij is eenvoudig te maken en biedt ruimte aan het schuilen en broeden van insecten, zoogdieren en vogels. Ook paddenstoelen, mossen en varens groeien graag op dit soort plekken. De meegekomen kinderen hebben hun stinkende best gedaan om al het hout naar de ril te verslepen.

Hun inspanningen werden beloond: De houtril is klaar en de jonge vogeltjes zijn jullie straks dankbaar als ze in de houtril een veilige plek zoeken als er roofvogels op zoek zijn naar een lekker hapje. Ook egels, spitsmuizen, amfibieën vinden er een veilige plek.  

Een ander project wat we graag wilden realiseren is een vijver. Na verloop van tijd kwamen de gravers de vette zeeklei tegen. Hoe dieper hoe natter het werd. Zware plakken klei bleven aan de scheppen hangen. Van de vrijgekomen grond werd rondom de vijver een ophoging gemaakt en er zijn verschillende diepte zone's in de vijver aangebracht. Ondanks het best zware werk zijn we een heel eind gevorderd.

We hopen volgende week op goed weer zodat we de de vijver met folie kunnen bekleden. 

Met de hartelijke dank aan alle vrijwilligers die deze dag zich hebben ingezet op de tuin.
Ook op de kinderboerderij waren er veel activiteiten vandaag en de vrijwilligers hebben rond het Vliertje veel werk verzet,de bloembakken zijn opnieuw ingeplant, ook de tuin rondom het Vliertje heeft weer een grote onderhoudsbeurt gekregen.

Samen met de vrijwilligers van de kinderboerderij hebben we een lunch genuttigd in het leslokaal van de boerderij, het was een compleet kippenhok,  iedereen praatte met iedereen het was gewoon een feestje.


Hopelijk volgend jaar een vervolg.       

 

NLDoet 2023

Zaterdag 11 maart NLDoet op de Dorpstuin.

De Dorpstuin ontvangt graag op deze nationale vrijwilligers klusdag een aantal mensen. Bij het voedselbos willen we een vijver aanleggen. Een groot karwei, echter vele handen maken licht werk. We hopen een heel eind te kunnen komen met het uitgraven en aanbrengen van de vijverfolie.

Tevens willen we een houtril maken langs ons eigen bospad. De wilgentakken en het gesnoeide hout van de fruitbomen liggen al klaar.

De bedoeling is dat we om 9 uur beginnen. Voor koffie, thee en een lunch wordt gezorgd, rond 2 uur willen we langzaam opruimen en nog wat na praten.

Het hek van de Dorpstuin tegen over de Zandweg nummer 7 staat wijd open om iedereen te ontvangen. 

Inschrijven kunt u HIER