Dorpstuin Rozenburg

Concert Duo Piacère

Zondag 4 juni 2023

Genieten van Duo Piacère en het mooie weer, in deze volgorde.

Paulus van Kruijssen op viool en Natsuko Tamaru op piano brachten een  klassiek concert  ten gehore van o.a. Wolfgang Amadeus Mozart, Igor Stravinsky, Johann Sebastian Bach, Maurice Ravel.

Klassieke muziek liefhebbers uit Den Haag, Hellevoetsluis en Rotterdam waren naar de Dorpstuin gekomen om dit concert bij te wonen. Ruim 70 mensen maakten het zich makkelijk zittend of liggend in het gras al of niet gebruikmakend van een stoel of plaid. De bank bij de vijver was ook een geliefde plek.

De verkoop van nieuwe aardappels, bloemzaden en plantstekjes in de kraam floreerde goed. Evenals de door Leo Boer van snoeihout gemaakte dierfiguren vonden gretig aftrek.

Tegen een kleine vergoeding kon men bij Petra van Hulten zelf gemaakte appeltaart, rabarbertaart,browniecake en limonade kopen 

Een ieder die een steentje heeft bijgedragen voor deze dag: Hartelijk dank. 

 

 

Duo Piacère komt naar de Dorpstuin

We hebben er naar uitgekeken, maar Duo Piacère komt 4 juni 2023 naar de Dorpstuin. Zij verzorgen een klassiek concert en de hoop uitsprekend dat het die dag mooi weer is kunnen we weer met volle teugen genieten.

De Dorpstuin heeft ondanks het koude voorjaar een groeizame periode achter de rug. De peren, pruimen en appelbomen beloven een rijke oogst op te leveren.

In de bloementuin staat al veel bloemen in hun volle glorie. De akelei en de irissen vechten om voorrang hun pracht te laten zien. Veel pioenrozen staan op ontluiken.

Met de muziek van Duo Piacère wordt het die zondag dubbel genieten. De Dorpstuin wilt hiermee de zomer inluiden.

Het duo bestaat uit violist Paulus van Kruijsen en pianiste Natsuko Tamaru. Zij spelen al sinds 2015 samen.

Paulus maakte eerder deel uit van het Eikenhorstkwartet. 

Graag tot ziens op zondagmiddag 4 juni op de Dorpstuin, inloop 14:30. Aanvang concert 15:00 uur.

Het beloofd weer een sfeervol concert te worden. 

 

Dorpstuin krijgt bezoek

Vandaag 6 april 2023 hebben wijkmanager Wilbert Borgonjen, wijknetwerker Margaret van der Woude en Mandy van Leeuwen, medewerker van de kinderboerderij een bezoek gebracht aan de Dorpstuin. De regen trotserend waren ze heel erg geïnteresseerd in de Dorpstuin. 

Het reilen en zeilen van de Dorpstuin als instrument om op sociaal en cultureel vlak een rol te vervullen op Rozenburg is in de achter ons liggende jaren aangetoond. Oogsfeesten, bloesemfeesten, pompoenfair's zijn altijd goed bezocht. Tevens heeft de Dorpstuin prijzen gewonnen ter benadrukking van de aktiviteiten op natuurgebied.

Het winnen van de "Gouden Zwaluw" vorig jaar staat vooraan in onze "prijzenkast".

Het al enige tijd geleden aangelegde voedselbos en de vijver in ontwikkeling is heel veel werk voor de vrijwilligers, maar zeer waardevol voor de natuur.

De geoogste groente wordt op de tuin of bij het Vliertje verkocht. Het geld wordt benut voor aanschaf van planten, zaden en materiaal.

Enkele jaren geleden zijn er pogingen gedaan de Voedselbank te voorzien van groenten, maar is helaas geen succes geworden.

Bij een uitgebreide rondleiding over de Dorpstuin hebben we even stil gestaan bij de vijver. De wijkmanager heeft met NLdoet 2023 een behoorlijk steentje bijgedragen bij het graven van de vijver.

Op dit ogenblik staat er op de Dorpstuin van alles in bloei zodat het de moeite waard was ondanks de regen rond te wandelen.

De koffie met gebak hebben we noodgedwongen in de schuur genuttigd.

Tijdens de koffie hadden we nog gelegenheid om enkele zaken dieper met elkaar door te nemen. Hopelijk komt er na dit bezoek nog iets uit de hoed.

Leo Boer was iedereen een slag voor en toverde een van wilgenhout gemaakt konijntje uit de hoed en werd overhandigd aan de wijkmanager als aandenken en als "memory" dat de Dorpstuin niet vergeten zal en mag worden.

 

 

 

 

 

 

Vijver werkzaamheden

Na het graven van de vijver op de dag van NLDoet zijn de daaropvolgende weken nog een aantal stappen gezet om de vijver gestalte te geven. Op de foto's is de zware kleffe klei goed te zien. De wijkmanager kwam langs en heeft ook de spa gepakt en een stevig handje meegeholpen. Het grondwater en de vele regenval van de laatste weken speelde ons danig parten. De motorpomp heeft de vijver een aantal keren leeg moeten pompen zodat we weer verder konden bouwen. 

Nederlanders zijn wereldberoemd in waterbouwkundige werken. Het aanbrengen is een zeer secuur werk. De vijver wand werd gecontroleerd op eventueel materiaal wat de folie zou kunnen beschadigen. Rondom de vijver is een kunstof rand aangebracht en na het aanbrengen van het onderdoek werd met vele handen de folie op zijn plaats gebracht.

Het sluitstuk was het vullen van de vijver. 

 

   

 

NLDoet 2023 succes

Zaterdag 11 maart 2023 NLDoet op de Dorpstuin.

NLDOET
Wat een mooie dag en een heerlijk zonnetje,  het kon niet beter.


Heel blij werden we van de vele vrijwilligers die een handje uit de mouwen kwamen steken voor het realiseren van onze doelstellingen voor deze dag. Vorige maand zijn de fruitbomen gesnoeid en van het vrijgekomen hout hebben we een houtril gemaakt. Hij is eenvoudig te maken en biedt ruimte aan het schuilen en broeden van insecten, zoogdieren en vogels. Ook paddenstoelen, mossen en varens groeien graag op dit soort plekken. De meegekomen kinderen hebben hun stinkende best gedaan om al het hout naar de ril te verslepen.

Hun inspanningen werden beloond: De houtril is klaar en de jonge vogeltjes zijn jullie straks dankbaar als ze in de houtril een veilige plek zoeken als er roofvogels op zoek zijn naar een lekker hapje. Ook egels, spitsmuizen, amfibieën vinden er een veilige plek.  

Een ander project wat we graag wilden realiseren is een vijver. Na verloop van tijd kwamen de gravers de vette zeeklei tegen. Hoe dieper hoe natter het werd. Zware plakken klei bleven aan de scheppen hangen. Van de vrijgekomen grond werd rondom de vijver een ophoging gemaakt en er zijn verschillende diepte zone's in de vijver aangebracht. Ondanks het best zware werk zijn we een heel eind gevorderd.

We hopen volgende week op goed weer zodat we de de vijver met folie kunnen bekleden. 

Met de hartelijke dank aan alle vrijwilligers die deze dag zich hebben ingezet op de tuin.
Ook op de kinderboerderij waren er veel activiteiten vandaag en de vrijwilligers hebben rond het Vliertje veel werk verzet,de bloembakken zijn opnieuw ingeplant, ook de tuin rondom het Vliertje heeft weer een grote onderhoudsbeurt gekregen.

Samen met de vrijwilligers van de kinderboerderij hebben we een lunch genuttigd in het leslokaal van de boerderij, het was een compleet kippenhok,  iedereen praatte met iedereen het was gewoon een feestje.


Hopelijk volgend jaar een vervolg.       

 

NLDoet 2023

Zaterdag 11 maart NLDoet op de Dorpstuin.

De Dorpstuin ontvangt graag op deze nationale vrijwilligers klusdag een aantal mensen. Bij het voedselbos willen we een vijver aanleggen. Een groot karwei, echter vele handen maken licht werk. We hopen een heel eind te kunnen komen met het uitgraven en aanbrengen van de vijverfolie.

Tevens willen we een houtril maken langs ons eigen bospad. De wilgentakken en het gesnoeide hout van de fruitbomen liggen al klaar.

De bedoeling is dat we om 9 uur beginnen. Voor koffie, thee en een lunch wordt gezorgd, rond 2 uur willen we langzaam opruimen en nog wat na praten.

Het hek van de Dorpstuin tegen over de Zandweg nummer 7 staat wijd open om iedereen te ontvangen. 

Inschrijven kunt u HIER

Ledenraad van de Rabobank verblijdt de Dorpstuin

15 februari 2023

De Rabobank is een coöperatie met ruim 2 miljoen leden. De ledenraad is een belangrijk orgaan in deze coöperatie. De ledenraden zijn het klankbord, en ambassadeurs én sparringpartners van de Rabobank. De missie waarmaken om de samenleving duurzamer, socialer en mooier te maken.  

De Dorpstuin wil hier ook graag aan meewerken. De Dorpstuin een sociaal instrument te laten zijn in de samenleving en op een duurzame, natuurvriendelijke manier een mooiere tuin te maken.  Het voedselbos speelt hierin een grote rol.

Deze week is uit handen van ledenraadslid Marcella van der Pluijm een cheque ontvangen van € 3000,-- Enkele vrijwilligers waren hierbij aanwezig. Het is een hele mooie bijdrage om onze plannen met het voedselbos verder uit te voeren.

In het voedselbos groeien inmiddels een uiensoepboom, aardbeienboom, daslook, zeekool, lievevrouwebedstro, gojibes, peerlijsterbes, sumak. Het geld zal besteed worden aan het verder uitbreiden van het voedselbos. Tevens willen we de kruidentuin verder uitbreiden.

Ook willen we een simpel boekje laten maken waarin een voedselbos meer onder de aandacht wordt gebracht bij jong en oud.

 

 

IMG 20230214 WA0009

Pompoenfair 2022

Zaterdag 24 september 2022 was de pompoenfair op de Dorpstuin.

Een korte impressie