Dorpstuin Rozenburg

Pompoenfair 2022

Zaterdag 24 september 2022 was de pompoenfair op de Dorpstuin.

Een korte impressie

 

 

Opening voedselbos

Beste vrienden van de Dorpstuin.

In december 2021 hebben we een begin gemaakt met het Voedselbos, de eerste bomen en struiken zijn aangeplant. Langzaam begint het op een voedselbos te lijken, maar helaas is oogsten nog niet mogelijk, maar het begin is gemaakt.
Inmiddels is het informatie bord ook gereed en dat willen we op een bijzondere manier feestelijk presenteren. 

Zondagmiddag  10 juli  2022 is het dan zover dat het Voedselbos feestelijk geopend wordt met alle vrijwilligers en u als gast.

Om 15:00 uur starten we onze activiteiten met een klassiek concert. Dit wordt door het voor u misschien  wel bekende Duo Piacère verzorgd met Natsuko Tamaru aan de piano en Paulus van Kruijssen met viool.
Het concert wordt mede aangeboden door het Cultuur Concreet Rozenburg.


Tijdens de pauze van het concert rond 16:00 uur wordt door Ria de Sutter, oud burgemeester van Rozenburg, het informatie bord van het Voedselbos onthuld en is daarmee het Voedselbos officieel geopend.

We zien u graag bij de opening van het Voedselbos.


Namens het bestuur Dorpstuin Rozenburg

Dorpstuin wint de Gouden Zwaluw

De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap heeft de vrijwilligers van de Dorpstuin Rozenburg verblijd met de Gouden Zwaluw.

Zaterdag 18 juni 2022 werd de prijs uitgereikt in Huis Wylerberg in het Rijk van Nijmegen en gaat eens per jaar naar bijzondere initiatieven die de natuur in de bebouwde omgeving versterken.

De vrijwilligers van de Dorpstuin zetten zich in om een gevarieerde tuin voor een geïnteresseerd publiek te onderhouden.

De volgende personen mochten de prijs in ontvangst nemen: Leneke Ouwenbroek, Ineke van Dort, Wim van Hulten, Fer Andeweg en Ronald Bakker.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mooie en lekkere dingen op de Dorpstuin

Juni 2022

Voor onze bezoekers is altijd iets weg te geven uit de moestuin, deze keer radijsjes voor een stel vrolijke meisjes. Eerstelingen worden gerooid als ze nog heel klein zijn en lekker. Deze maken tevens  plaats voor andere gewassen. In de boomgaard zijn er al veel appeltjes te zien terwijl één boom net in bloei staat: de yogaboom. Sommige lezers weten waarom deze zo genoemd wordt.

En misschien wil je het mooie zien in een gekruld rood blad van een perzikboom, toch bijzonder. Dit jaar krioelt het gelukkig van de lieveheersbeestjes in allerlei larve stadia. Vooral in het voedselbos en moestuin kun je de vier stadia van deze larven ontdekken. Erg leuk.

Ben je nieuwsgierig geworden, kom gerust een keertje langs, er is koffie en thee om 11.00 uur op elke woensdag- en zaterdagochtend.

 

 

 

 

 

 

Voedselbos op de Dorpstuin

Mooie plaatjes met koude randjes.

Wel eens gehoord van een aardbeienboom, augurkenstruik, colaplantje, limonadestruik of russisch zoethout? Dit zijn o.a. de nieuwe  vruchten in ons nnieuwe voedselbos. Na hard werken door de vrijwilligers hopen we in het voorjaar de eerste uitlopers te ontdekken van deze vruchten. Met plezier en warme chocolademelk en appeltaart hebben we de beplanting nu bijna compleet kunnen poten.

In de bloementuin zijn de eerste ontluikende knoppen van de Magnolia ontdekt en in de boomgaard zijn alle appel- en perenbomen gesnoeid.

De Fazanten doen zich tegoed aan het spruitenblad, boerenkool en het lof van de winterpeen.

Mist en een beetje vorst brachten sfeer in de tuin voor "mooie plaatjes met koude randjes".

Nieuws van de Dorpstuin

Oktober 2021

Na het geweldige pompoenen- en muziekfestijn zijn we weer serieus aan de slag in de Dorpstuin. De moestuin blijkt toch elk jaar groter dan het werk dat we aankunnen, maar het geeft zeker voldoening als er ruim geoogst kan worden. Om de eerste reden zal een gedeelte van de moestuin deze winter worden ingericht als voedselbos.

Grootse plannen dus met medewerking van deskundige vrijwilligers. Het eerste serieuze overleg vond plaats in de tuin onder de najaarszon. Dus is het voorbereidend werk voor ons toekomstig voedselbos in volle gang, zelfs als het regent.

Nog een enkele pompoen, wat bonen, worteltjes en de eerste schorseneren konden geoogst worden terwijl in de kas pluksla en spinazie is gezaaid. In de kas staan nog een enkele mini paprika en wat pepers en is er ook plaats voor overwinteraars.

Zelfs de schuur plus inhoud werd enthousiast onderhanden genomen.

We gaan er samen iets moois van maken zolang de financiën het toelaten!

 

Pompoenfair op de Dorpstuin

Op onze Dorpstuin en op de Kinderboerderij in Rozenburg zijn zaterdag 25 september al onze vrijwilligers in de weer om u te plezieren met pompoenen,

sierkalebassen en nog meer producten uit onze tuin. Echter: dit jaar zijn de pompoenen niet zo groot.

Vanaf 11.00 uur tot 15.00 uur kunt u rondkijken en genieten van diverse soorten muziek zoals Kindermusicalkoor Giullare, Troubadour Leo de Vlieger en het duo Mari & the Mojo’s.

Achterin de tuin staan bijenkasten van onze imkers welke u graag informeren over hun hobby.

Op open vuur worden pannenkoeken gebakken en er zal van goudsbloemen calendulazalf worden gemaakt op de tuin en op de kinderboerderij,

Tevens zij er diverse oldtimers te bewonderen.

Natuurlijk is er ook koffie, thee met iets lekkers erbij maar misschien vindt u onze (pompoen)soep of andere versnaperingen lekkerder.

Op de Dorpstuin is pinbetaling niet mogelijk.

Toiletunit is aanwezig en er is voldoende ruimte om onze Coronaregels te kunnen toepassen. 

 

Wij maken er in ieder geval een leuke dag van en hopen dat u komt meegenieten. Wij maken graag kennis met meer mensen, ook binnen Rozenburg! Tuintips zijn van harte welkom.

 

Parkeren voor auto's is zeer beperkt dus kom zoveel mogelijk op de fiets. 

Er gebeurt van alles op de Dorpstuin

 1 augustus 2021

 

Gelukkig is het dit jaar een veel voorkomend probleem: er is heel veel onkruid dit jaar in de tuin en het groeit heel hard! Als je dat regelmatig verwijdert zie je dat er toch wat anders groeit, daar zit nu het plezier.

De knolvenkel met zijn mooie pluimen, stok- en stambonen (3 keer gelegd maar de moeite waard), sla, andijvie, uien, wat radijs.

Worteltjes, prei, rode en gekleurde bietjes.

De paarse bloem is van de aubergine, het klein geelwitte is de bloesem van de sperzieboon.

De Kaapse Kruisbes staat er ook prachtig bij en heeft een klein geelbruin bloemetje.

Oh ja, we hebben een nieuwe tuinkat, een kroelbeest hoor! Hij voelt zich helemaal thuis en houdt met zijn aanwezigheid wellicht de parkieten op een afstand en vangt hier en daar een muis.

Een groep staartmeesjes kwam in de avond in een pruimenboon naar eten zoeken.

De groentetuin heeft nu veel kleur en de pompoenen en sierkalebassen nemen veel plek in beslag en kruipen zelfs over de heg. De vruchten groeien langzaam nu, maar we hopen op een goede oogst.